Wykłady Fundacji Nenckiego – online
Serdecznie zapraszamy na kolejny wykład Fundacji Nenckiego. Prof. dr hab. Grzegorz Bartoszewski przedstawi wykład pt. „Rośliny modyfikowane genetycznie – fakty i mity”
Wykład odbędzie się w środę 23 lutego 2022 o godzinie 16.00 na platformie zoom pod linkiem: https://zoom.us/j/98349123686
Tematyka wykładu:
Prawie 30 lat temu do uprawy trafiły pierwsze odmiany roślin modyfikowanych genetycznie. Odmiany te uzyskano z wykorzystaniem metod współczesnej biotechnologii i posiadają one ulepszone ważne cechy użytkowe, przykładowo są odporne na szkodniki lub wirusy, czy też charakteryzują się tolerancją na herbicydy. Surowce pozyskiwane z tych odmian wykorzystuje się w produkcji żywności, pasz dla zwierząt i włókna bawełnianego. Odmiany te są uprawiane na dużą skalę w niektórych krajach, zaś w innych nie zostały zaakceptowane i wprowadzono zakaz upraw roślin genetycznie modyfikowanych. Podczas wykładu przedstawione zostaną najważniejsze rośliny genetycznie modyfikowane, omówione sposoby ich uzyskiwania oraz następstwa wprowadzenia ich do uprawy.
Prawie 30 lat temu do uprawy trafiły pierwsze odmiany roślin modyfikowanych genetycznie. Odmiany te uzyskano z wykorzystaniem metod współczesnej biotechnologii i posiadają one ulepszone ważne cechy użytkowe, przykładowo są odporne na szkodniki lub wirusy, czy też charakteryzują się tolerancją na herbicydy. Surowce pozyskiwane z tych odmian wykorzystuje się w produkcji żywności, pasz dla zwierząt i włókna bawełnianego. Odmiany te są uprawiane na dużą skalę w niektórych krajach, zaś w innych nie zostały zaakceptowane i wprowadzono zakaz upraw roślin genetycznie modyfikowanych. Podczas wykładu przedstawione zostaną najważniejsze rośliny genetycznie modyfikowane, omówione sposoby ich uzyskiwania oraz następstwa wprowadzenia ich do uprawy.
Prof. Grzegorz Bartoszewski pracuje w Katedrze Genetyki Hodowli i Biotechnologii Roślin SGGW w Warszawie. Pracownicy Katedry od wielu lat prowadzą badania nad genami roślin i wykorzystaniem metod współczesnej biotechnologii w ulepszaniu roślin uprawnych.
Comments are closed.